Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2970   

Xanthomonas phaseoli
Bakteriyel Yaniklik



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Xanthomonas phaseoli (E.F. Smith) Dows
- Xanthomonas phaseoli var. fuscans (Burk.) Starr. and Burk. bakteriyel hastalik etmenleri olup, bu organizma domates, biber, citrus,marul, ve bir çok süs bitkisinde hastalik yapan bakteri ile akrabaligi vardir. Xanthomonas phaseoli var. fuscans ise sadece fasulye familyasina ait bitkileri etkilemektedir. Bulasik tohumlar bakteri hastaligin baslamasi için ana inokulum kaynaklaridir. Tohumdan gelen Xanthomonas phaseoli var. fuscans' in hücreleri çimlenen fidelere saldirir ve bitkilerin su ile haslanmis gibi bir görünüm almasina neden olur ya da sürgün dokularinin yüzeyine kolonize olur, daha sonra hava kosullarinin uygun olmasiyla sürgün dokularini istila ederler. Bakteriyel etmen bir sezondan digerine toprakta kalan bitki artiklari ile de tasinmasi mümkündür, buna ragmen nemli ve sicak geçen bölgelerde ise bu sekilde toprakta uzun süre canli kalmasi zordur. Bakteriyel hastalik 28-32 °C sicakliklarda iyi gelismektetir. Ayrica yagmurun bol oldugu ya da üst sulamanin fazla yapildigi yerlerde hastaligin ortaya çikmasi çok daha yaygin olmaktadir. Bakteriyel etmenin yayilmasinda ise an faktör etrafa sicrayan su olmaktadir. Bakteriyel etmen yapra ya da diger organlardaki stoma ya da hydotad gibi dogal açiklardan bitki giris yapar ve hastaligini bu dokularda meydana getirir. Ayrica bitkilerde bir sekilde açilan yaralarda bakaterinin bitki dokusuna giris yerleridir. Bakteriyel etmen özellikle tarla kosullarinin fazla islak oldugu yerlerde mekanik olarakta tasinabilir. Bunlardan baska bitkilerde zararlanmaya yol açan afid, beyazsinek veya Cicadellid gibi böcekler ile de tasinabilir.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Yaprak dokularindaki ilk belirtiler küçük ve suda islanmis bir görünümdedir, yapraklarin alt yüzeylerinde bu lekeler daha belirgindir. Bu lezyonlar zamanla büyür ve kuru ve kahverengi lekelere dönüsür. Lekelerin etrafi sinirlanmis bir sekilde ve oldukca dar bir sari leke ilede kusatilmistir. Lekeler büyüdükçe bir biriyle birlesir ve yapraklarin sararmasi daha genel bir hal alir. Yapraklarda lezyonlarin ortaya çiktigi yerler genellikle yaprak kenarlaridir. Bakteriler tohumlarda genellikle dormant halde kalirlar ve tohumlar çimlenmeye baslayinca bitkilere saldirirlar. Böyle tohumlar tarlaya ekildiginde hastalik tüm alanlarda ortaya çikmasi ile çarpici bir görünüm almaktadir. Bakteriyel etmen enfeksiyonun oldugu yerlerde bir bakteriyel salgi olan eksudatlarini salgilar ve bunlarin yagmur suyu ya da diger vektörler ile etrafa yayilmasi ile bakteriyel etmen tasinmaktadir. Sicak ve nemli kosullar da bakteriler için uygun olan gelisme ortamlaridir.




Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. 3 yil gibi uzun bir süre ürün rotasyonu yapilmalidir.
2. Mümkünse temiz ve srtifikali tohumlar kullanilmalidir.
3. Yesil aksam nemli iken bitkileri mümkün mertebe ellemekten ya da diger islemleri yapmaktan kaçinin.
4. Bitkileri üstten sulamaktan kaçinin.
5. Hastalikli bitki artiklari inokulum kaynaklarinin azalmasi yetistirme ortamlarinda uzaklastirilmali ve imha edilmeli.
6. Tarladaki böcekler, özellikle beyazsinekler zarari mümkün mertebe azaltilmali ya da kontrol altina alinmalidir.
7. Tarlada bulunan yabani fasülye bitkileri ya da akraba olan bitkiler yok edilmeli.
Kimyasal mücadele
Ilk fungal enfeksiyon ya da hastalik belirtisi görülür görülmez kimyasal ilaçlama yapilabilir ve haftalik aralar ile ilaçlama yapilmalidir. Bu hastalik ile mücadelede bakirli ilaçlar genel olarak tavsye edilmektedir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Bakir oksiklorür WP 50% (300 g)
Bakir oksit WP 50% (300 g)
YCMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Xanthomonas phaseoli
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net